Sape Nak jadi Stalker?? Sila Follow~


Get your own Digital Clock

Tuesday, November 30, 2010

Itu Kata Mereka

lepas aku clash:


mak aku ckp:
 "xpe lah..xyah pikir lg pasal pakwe2 ni...blaja jela dulu"


bespren aku ckp:
 "hmm, aku rse ko cr bf len jela..haha"


apis ckp:
 "saba nisa, ko pujuk la die leklok.."


maina ckp:
 "ade lak kite nak wat cmtu, kite ni pmpuan...ngade je.."


ruhil ckp:
 "sy harap akk ngn die akn baek ngn die balik.."


aku cakap???? hmmmmm


*tamat*

Hepi tapi xde pe..huhu

malam ni mmg leh online....
da leh online puas2 cz umah da ade wifi....
tp ape gunenye...
feel like nothing....
aku rse kosong....
hmmm...sedih nye...
xde org taw ape yg aku rse...
melainkan Allah....
mmg aku hepi di luaran...
tapi dalam hati aku???
xpe la nisa...dugaan sume nyer...
saba k....

chow~

Saturday, November 27, 2010

betol ker??

penah x dengar org ckp....
kapel yg beerti macam tunang...
tapi bukan secara adat...
haha, aku da salu dengar....
aku penah 'bertunang dulu'...
adeyh, cemar blog aku ngn mende jiwang!!!
haha, penah, tapi aku da putus tunang....
secara rasmi nye.....
fulstop....
for him: everything crushed...
juz gve up....
sayonara....

Friday, November 26, 2010

Rase Cam Tongong jer..haha!

petang td bespren aku cal....
mula ckp ngn aku cam bese r kan....
pastu aku loudspeaker n ckp ramai2 ngn adik n akak aku....
best r cz sume same je pangai...
kuat gelak, kuat merepek....
hahahaha....
tbe2, epi bantai ckp klatan ngn k.teh aku....
pehhh!! hampeh je..aku ngn k.de aku diam je la...
cz ktrg xpaham!!! hahaha...
siap kne tipu lgi ngn epi tuh...siot jer ko firr!!
aku d taw da tpung boko tu kuih talam....
boko tu talam...
mak aku ckp tdi....
berani ko ckp tpung boko tu alas tempat duduk la pe...
aku ngn k.de aku td hampir percaya je...
seb bek tye mak aku td...
cesss ko!!! kuangajo!!!

Sunday, November 14, 2010

Aku Kini Semakin Kacak~


ni mmg ensem x hengat neh.....
hahahaha.....
gile tgok cte korea, maka gile tgok artis korea......
sje nak gedik2...
bg profile pic fb aku nmpak kacak....
ngeh3......
gaya, mutu, keunggulan......
ya!! pasti nya begituuuu.....
byk lagi artis yg aku minat neh....
kg penuh lak blog neh....

out dulu....check it out!!
zasssss!

p/s: minat je k..bukan taksub sangat..xde deh nk gile bayang...nauzubillah~

Saturday, November 13, 2010

Aku Dah Check Out

13hb November tarikh keramat la konon.....
aku check out dari UO tuk 3rd sem aku.....
padahal balik umah sok ptg an....
siyesly, UO neh mmg sunyi nk mampos.....
kalo org sebelah kentut pon leh dgr.....
aku da mati kutu xtaw nak wat pe weh....
bosan dowh..xkan nak tdo je???
hmm..mmg lah!! aku nak tdo sampai cacat!!
hahahahahahahaha...
waaaaa!!! makkkkkk......
nak balik umah skranggggg......
nyampah woh tgok post dak2 neh....
semua nk nganjing da ade kat umah.....
seb bek xde butang unlike...
lau x seribu kali pon aku sggup tekan.....
hahahahahahahah~

"When My Bestfren Meet My Bestfren"

hmm..tajuk post ni adalah post fb bestfren aku nyer.....
si gemok sengal nme die..haha.....
xmo sebut nme..t die bangge..aku pggil GEMOK je.....
malam ni aku add bestfren die sorang lagi.....
suke lak ai si gemok neh....
gedik je suke bila ktrg da jd kawan.....
ak pon suke..ngee...tingin nak kenal lebih rapat.....
tapi awal2 neh aku segan lgi....
siyes!! xtaw nk ckp or komen ape..huk3
cz kami bertiga dikatakan mempunyai perangai yg same......
we are rockkkkk...ngeh3...
t da lame aku rase mmg hevoc lahh.....
da bertambah sorang lg kwan....
alhamdulillah....

hope we still together till the end~

*tamat*

Friday, November 12, 2010

Awal Aku, Akhir Pon Aku??

sebab aku jadi PC (pemudahcara/fasi) tuk orentasi dak2 baru an.. 
so, mmg aku kena balik UKM neh awal...
pastu kena g Besut tuk Kursus BTN..
balik UKM sebok handle budak2 neh...

pastu start kuliah cam bese..g kuliah, nek turun bus bagai la kann...

sampai la final..
jeng3...
tup2, aku nye jadual kali neh mmg ngok...
ade ke patot letak paper aku hari palingggg lasttt sekali??
sabaa je la..kompem da blk lambat!!
pastu lak aku kena tggu akak aku daa nak balik..
fuhh!!! spoil betui kan??

haihhh!!!

P/S: ko ngeluh pon bukan dpt ape pon nisa..mangkok sgt npe?? hahaha...tp syok gak..leh enjoy2..*ntah enjoy pe bende ntah setakat ukm neh..hoho~

*tamat*

Aku Stalker..ngeh3~

bile da habis exam neh mmg xde keje len yg berpekdah r aku suke wat..aku pon ngorat2 r fesbuk an..nak tgok mende lah best sgt dak2 neh dok tggu..(padahal aku pon salu gak..) haha..aku xtengok page laki sgt sbb aku rse dorang bese je..weh, aku bukan les laa..hek kau!! gile pe?? (emo lak) haha..sbb aku rse pmpuan je yg byk mencapab neh..jap2, b4 aku merepek ni kasi aku gtaw something dulu..ni blog aku, so aku leh tulis pape pon..ko jgn sebok..haha..hmm, aku juz nk ckp ape yg aku rse la dr ape yg aku stalk ni kn..


1. pasan x pompuan neh kuat posing woh amek2 gamba..pelik2 je aksi dorang..cop, aku pompuan gak taw..huhu..dulu pnah gak terkandas dlm penyakit pelik neh..tapi akk2 aku tegur..maseh2, syg gak akk2 aku kat aku kn..bile tgok gmba org len kn aku lak rse malu..mcm syok sendiri pon ade..xmalu ke ek?? musykil neh..tapi xpe la..korang cantek an..suke hati korang la weh..tu hak korang..tp egt lah wahai kawan, hati2 ble nk letak gamba tuh..public weh, umum..ramai org tgok..(pikir sendiri ye)


2. pastu post kat fb..xkire laki or pmpuan..due2 same..kdg emo lebih lak kat fb..saba2..aku pon sme..huuu..bese la tu kan..haha..ade yg jiwang2 karat la, yg maki2 org la, yg wat announce pon de, yg share2 la..byk lah..kalo ko kaki fb ko pon taw kn?? haha..tapi hati2 lah wahai kawan..kdg2 ape yg kite post tu ade menimbulkan rse xpuas hati or sensitip dlm jiwa org lain..dulu aku pnah taw, pas tu jrg post kat fb..tu sbb aku men blog..hihi..jadi, pikir lah dulu b4 post tu..


3. pastu ade lak yg bertemu cintan cintun neh..haha..yg ni kdg2 nk gelak pon ade..tapi nk gelak briye pon xleh..sbb jodoh tu kite xtaw kn..ade gak mmbe2 aku yg jumpe gf or bf die melalui fb or smthng yg chat2 ni lah kn..bkn pe, if org yg korang jumpe tu ok, no hal je..yg x ok tu yg jd hal..nk kwn leh, tp kne pandai2 k..terutama tuk pmpuan..egt weh, kite ni kaum yg lemah..tp xbermakne mudah ditindas..korang kenal betul2 dulu kalo ye pon terdesak sgt nk bf..dr korang nyesal kemudian kn..laki bukan leh caye sgt..uppss!! tak sume k..jgn mrah woh..ni blog aku..hahahaha!!


4. yang ni ok..merapatkan sillaturrahim..betul x yg ni?? lambat ah ko ni nk jawab..meh aku jawab kn..betul! maksud yg aku ckp ni ialah korang leh cnnect balik ngn mmbe2 korang zmn batu, zmn tok kadok dulu kan..mmbe atas membe la bagai..so, jadi luas frenship tuh..jumpe balik kwn2 lame sume kn..mcm ak lak, bru lah mcm rapat cket ngn sepupu sepapat n sedare mare..jrg cntact kat fon kn..so, leh tgok perkembangan waris2 n kwn2 kite gak..yg ni aku sokong beb..ngee~


5. salu x usha info mmbe2 korang kat profile?? aku salu gak..nak taw kan..stalker la katekan..hahaha..aku tgok sbb pe taw, sbb aku nk compare ngn dri aku..kdg2 leh wat kite lg semangat woh nk fight nak lawan ngn org lain..tp lwan dlm diam la kn..kang x tercapai malu besar lak..hahaha..so, ni jadi satu motivasi dalaman buat aku...best!!


6. yg ni mcm bodo cket..haha..aku penah wat la..haha..stalk org yg korang suke..weehuuu!! bese la weh, normal la kan..hahaha..sebok je dok usha profile org...tgok komen2 la, tgk2 gamba la..haha..lawak lak..oit2, diam2 da la..kekasih gelap la kirenye neh..huhu..stalk jela tapi nye..jgn nk lebih2..tampo laju2 kang.. :P


aku maleh da nak pikir mende pe yg aku duk perhatikan..haha..tapi satu jela peringatan tuk dri aku sendiri n tuk korang gak if korang nk dgr la kan..nk buat something tuh kne pkir habis2 weh..jgn sampai dpt efek yg akan makan diri korang..Allah bagi akal, gune leklok k..bak kate nabil "lu pikir la sendiri"


P/S: aku mintak maaf if mende alah neh wat korang tacin2 ke, terase ke pe, nk marah ke pe..aku tulis ni bedasarkan ape yg aku rse..ape yg aku tengok..yg mne leh jadi teladan korang amek, yg mne yg korang rase cam hina an, lu cmpak laut la beb..xyah nak serabut2..hahaha


*tamat*

Thursday, November 11, 2010

Vocab Hari Nie

tenat sungguh aku rse......
ketandusan bahase ayah bonda...haha......
mulai hari ni kena blajo bahase klantan......
sedar cket k aku ni darah kelantan......
lahir je di pahang..huk3.....
susah tol la..belit2 lidah aku..
xpelah..blaja slow2 k..bunyi alek sie pom xpe laa.....
kalu malu gak sapa bilo nk buleh master..hahaha......


1. Ghalik kekoh peleting = Leka gigit penyedut minuman
2. Gonyoh lata jambey beleming = Menyental lantai tandas berlumut
3. Igak ikey khrongey = Tangkap ikan cencaru
4. Kokok cha paka chok = Membersih longkang guna cangkul
5. Tohok koxsey jabir ghokghak = Buang plastik merata-rata
6. Demey go'gok tox siya-siya = Demam teruk belum sembuh
7. Taghuh sakkoba dale soghok = Simpan suratkhabar dalam laci
8. Apar lembek atah gelegar = Bentang tilam atas lantai
9. Keto galo dale ghok = Backhoe di dalam semak
10. Hungga derah ambak oghe depey = Lari laju kejar orang depan

kalau salah tulun betulkan yep..saye budak baru belaja..hahahaha


asal usul darah yg mengalir dlm tubuh ku~
tempat tumpah nye darahku~

P/S: amek kat fb neh..huhu

*tamat*

Aku Lak Excited~

hari 11 Nov 2010..result UPSR kuar......
aku pon hampir terlupe pasal tuh.......
aku on Fb aku tgok dak2 neh post pasal tuh.......
aku amek fon tepon abah.......


aku: hello, abah katne? (bunyi bising2 an)


abah: abah kt sekolah adik nih..


aku: result kua da?


abah: da..xdpt berite lg ke?


aku: xde sape2 gtaw pon lgi..adik dpt bpe?


abah: dpt 5 je..eh, tepon nti la..abah ade keje ni..


aku: ok2..babai..


aku terpikir sat..5 JE?? ke abah salah ckp??
 ke abah nk ckp 4 JE..bru la kne ngn 'je' tuh......
cop, tepon kak teh lak laa..haa, kompem 5A adik aku dpt......
wallaweyh~ mantap kot adik aku..aku pon dpt 4 je..huhu.......
tahniah2..lagi bangge la mak abah aku..anak2 die bagus..hahaha.......
aku xtaw nk bg ape kat adik aku..huhu.......
hope die dpt duk asrama penuh r nnti..leh berdikari cket.......
adik bgsu beb..paham2 je la kn.......
tuk adik, akk doakan ko dpt SBP n9 tuh......
ekau duk la nogori tu sorang2.......
da xdo lai nak balik umah tiap2 mggu deh......
ko duk sekolah sampai ado coti baru ekau balik k.......
jgn ekau dok tepon2 abah suh dtg amek lak.......
ekau da bosau taw..kuat cket dikk..hihihi
matang kan adik aku..cunnn~




P/S: hope sume family aku dpt kejar cte2 masing2...chaiyok anak2 pakcik napi!!!!


*tamat*

Aku Nak Buat Selagi Punya Waktu

pagi ni tibe2 terpikir sesuatu..kite ni manusia xtahu pon ajal kite bile sampai kn..ntah aku dulu ke yg out, mak abah dulu ke, or someone else la kan..tp skop cerite hari ini antara aku dan mak abah..selagi kite ade mase dan kesempatan yg Allah bagi ni baek rancang sesuatu yg berharga tuk org yg kite syg..selagi aku ade hayat aku nak buat semua mende ni..

1. aku nak habiskan blajo n dapat kerje yg aku nak..aku nk jd cikgu..
2. aku nak mak abah pegang n rse duet gaji aku..wajib..selagi mak abah maseh ade n aku berkesempatan..
3 aku nak beli kete mcm akak2 aku supaya mak abah leh nek kete aku lak..mcm abah ckp, "cket hari lg kite rse nek kete isah lak" aminn..mudah2an..
4. aku nk beli perabot or something yg gune duet aku sendiri tuk letak kat umah mak abah..
5. aku nk bwak mak abah aku g medical check up..nk taw dorang sehat ke x..cz kdg2 org tue ni xnk ank2 die taw die sakit..hmm..
6. aku nk beli rumah n bwak mak abah tdo sne..even 2 3 hari pon kire ok la..umah sendiri kn..
7. aku nk tlg adik2 aku smbung blaja jd mcm ktrg yg da masuk u ni..tu sbb time cuti jd ckgu jap tuk dorang..hehe
8. aku nak wat mak abah aku tersenyum gembira dgn pencapaian aku even mse blaja or kerja nanti..
9. lastly, insyaAllah nak anta mak abah g mekah..aku taw dorang tingin nk g sne ble tgok jiran pan umah da nk nek haji..soriii, kami lom sempat tuk itu..

hope aku dpt wat sume ni..byk lg nk wat tp x tertulis tu laa..aku syg mak abah aku..aku taw dorang salu marah2 sebab nk aku jd org..dorang syg aku..dulu mmg salu kene marah smpai pernah terpikir aku ni anak angkat ke yg dorang mcm benci sgt kat aku..tp bile da besar neh mak abah da xbyk marah da..bukan sbb da xsyg tp sebab da x byk sgt mende yg nk di tegur compare ngn dulu..dulu byk wat mende xbetul..sekarang da besar da leh pikir mne baek buruk..xde mak ayah yg gile nk marah2 xtentu pasal..sume sbb syg anak..tgok la hasil nye..aku da jd org..hehe..thnx mak abah..mak abah skrg sgt cool..suke tgok dorang hepi..nk2 bile sume adk beradik berkumpul..ngn mcm2 ragam tu kdg2 wat mak aku nanges gembira..haha..anak2 sengal sume, g bahan mak lak sbb nanges..hahaha..tp mak phm, anak2 die semua hepi golucky..tu yg wat rumah aku riuh rendah..
Love mom & dad so muchhh3!!tapi mak aku da makin kurus skunk..hmm :(

P/S: sayangi lah family anda terutama mak ayah korang..dorang da byk bekorban tuk kite.. :)

*tamat*

Aku tetap Wanita..haha!!

walaupun rupamu tidak ku kenal, tetapi lobang hidungmu tatap menjadi pojaan hatiku...cut!!! haha.. walaupon gayaku rock n steady, tetapi aku tetap a lady..wahahaha!! aku rock mmg rock beb..rock kapak lagi taw..tp aku tetap pmpuan..rock cane sekali pon still ade lemah lemah LEMBAP nye okey..hihi..

aku baru beli kain pasang cotton yg mmg da lame aku idamkan..cam best lak tgok kwn2 pkai baju kain cotton..so, aku pon nk beli gak..nk try..ni baju fashion dulu taw..tapi da jd tren skunk lak..whateva lah..janji rock..up todate gtuu u..awwwchh~
beli kat pasar malam bangi baru ni..ngee~

haa! mesti tertanye2 kn kaitan rock ngn tajuk post neh..haha..saba2..aku suke sgt pilih2 kain tuk dijadikan baju..selalunye yg menjadi pilihan warne pink..ntah la npe..tp skunk da ubah selera jd kaler blue lak since ade hantu rembat tudung pink kesayangan aku dr ampaian blok aku baru neh..siot tol la..hish!! geram tol..huhu..xpe2..amek r kau nk sgt..cian aku lau org yg xcukup sifat neh mmg suke curik2 neh..hobi katenye..hahaha..pdn muke kau..

hmm, aku xdecide lg nak wat baju kurung bese or kurung riau/pahang..skunk aku suke pkai kurung pahang..tp tkut xsesuai ngn kain jenis cotton neh..ooo..k2, kne usha dulu blk neh..korang mesti xcye if aku ckp aku wat baju sendiri kan..sbb aku kn rock..tp siyes la..aku leh wat baju sendiri since form2..tp mse awal2 dulu bju xcntek sgt r..mula blja kn..senang je taw nk wat..tp aku reti bju kurung bese n kurung riau/pahang jela..yg len xreti..huk3..ok pe..


Kain Pasang = +-RM20 ( habis murah la ni..)
Upah Tempahan = +-RM30 (kat kmpung kdg2 25hengget da dpt)
Total Anggran = +-RM50 (untuk sepasang jer..)

mahai gilerrrr...lau aku tu da dpt 2pasang..tu la untung wat bju sendri..start dr sekolah la aku pakai bju yg aku wat sendiri sampai la skunk..aku xsuke beli bju yg da siap..kdg2 xsedap pkai..wat sendiri leh oter sendiri je sume..huhu..adik beradik aku7 org pmpuan..adik yg bongsu je lom pandai wat bju sendri..yg len leh je..hehe..xde la susahkan mak nk jhit bju time raye..2hri lg nk raye bru aku wat bju..ngee..aku suke menjahit..tapi baju sendiri je..lau org suruh wat bju die aku xsuke..sbb aku malas..hahaha...

P/S: blaja la menjahit..kompem puas hati n jimattttt~


*tamat*

Wednesday, November 10, 2010

hmmm..Aku Baru Perasan..

td ngah duduk2 kebohsanan bru aku terpikir..selama aku hidup 21tahun ni ape je yg dah aku wat..sbb da nk habis sem kan..hmm..mcm2 upenye..baik buruk sume ade..aku juz egt life aku start dr tadika je..aku igt lgi susunan kelas tu, ade dapur mainan kat belakang kelas..haha..seronok upenye jd dak2 neh..xyah pkr mende lain..main makan n tdo je..
pastu mak abah anta masuk sekolah rendah lak..Sekolah Kebagsaan LKTP Sebertak..dekat je ngn umah..aku salu g jln kaki..mcm akk2 aku dulu la..tp start adik laki aku msuk sekolah aku da mula nek moto..aku ade sorang je adik laki n dia la satu2 nye hero dlm family aku..xpelik la if ayah aku nk syg lebih an ciap anta nek moto..ktrg dulu jln kaki or beskal je..tp aku rse sbb ayah aku da mampu tuk anta kot..dulu kn susah lagi..moto pon da bertambah..kdg2 mak yg anta or amek..mase darjah 1 aku duk kelas first tp aku xblaja leklok pon..mcm haram je..sbb tu la kne duk kelas last sekali mse darjah2..hoho..tp time drjah2 tu da sedar cket..exam pon rebut no1,2,3 ng fana n zahrin..wah, egt lagi neh..aku egt cikgu kelas aku ckp "alaa, korang dpt no bagus2 pon korang tetap xleh lawan dak kelas first"..jht lah ckigu tuh..xbg semgt pom..cikgu baharin..aku egt! sbb dulu die suke buli aku..tarik tudung aku sokmo..benci laa..mse darjah2 je aku duk kelas last..darjah3 sampai 6 aku duk kelas first da..mse sek rendah ni blaja xfokus la..ntah, xbpe egt..huhu..tp aku baek la time sekolah dulu, ckgu2 pon syg..hihi..ckgu2 pon kenal cz akk2 aku yg 4org tu dulu dorang penah aja..sbb akk2 aku pandai n salu cipta rekod kat sekolah, so aku pon ckgu kenal..tp aku x sehebat akk2 aku..huhu..mase UPSR dpt 4A 1B je..tp ok la kn..ngee
keputusan UPSR yg aku dpt tu wat aku susah nk dpt sekolah men yg best2..tp aku dpt gak la sekolah yg agak ok..aku dpt duk ostel..first time neh..mula2 aku sekolah asrama bese je..sebulan aku kat stu b4 aku dpt SMK Seri Tualang..even sebulan tp aku rse sempat cipta byk peristiwa..dpt akak angkat la..tp da lost cntact skunk..siap kne rebut org nk jd kan aku adk angkat..woii..aku da byk akak kat umah..xya ramai2..xsuke!! haha..aku sgt kecik dulu..mse form1 berat aku xsampai 30 pon..ade satu hari aku demam teruk..sampai xle bgn..akak2 dorm angkat tulun suapkan nasi..Ya Allah..baek nye dorang..thanx..pastu warden tepon abah, abah aku pon dtg..mase tu abah aku dukung aku..mate aku mmg xleh bka tp aku leh dgr org lain ckp..ramai kt blk aku mase tu..tbe2 aku dgr "xyah la balik dulu, aku nak tgok ayah die angkat die dulu"..peh mmg malu lah aku kne dukung time ramai2..tp xleh nk wat pe laa..huhu..balik tu abah aku bwk g klinik n aku MC ntah la bpe lme..xegt..mase MC tu gak la smpai surat tawarn sek baru..so, aku nek cuti aku terus kemas brg aku masuk beg, bukan masuk loker..kwn2 aku pelik..die tye aku nk g mne..aku xgtaw..aku senyum je..aku kumpulkan brg aku satu tmpat cz esk abah nk dtg amek..mlm tu bru aku gtaw dorang aku dpt sek lain, mmbe aku pon sedih2 la..terutama akk angkat aku..kak sai..aku xnges pon..xrse pape pon tgok kak sai tu sedih2..haha..tu lah, rmai sgt da akk nye..huhu..sampai sekolah baru jauh cket dr umah..sejam cmtu la..haa, kt sni aku salu nangis cz rindukn mak..kdg pandang tangki air pan hostel pon leh nmpak muke mak..homesick! maklumlah xpnah duk jauh2..huhu..kat sni aku blja cm bese..aku xlah pandai pon..bese2 je..PMR n SPM pon bese2 je aku dpt..tp aku rse duk cni aku terpelihara cket la..cz aku tgok batch lain dak2 die cm rosak je..batch aku ni ok la cz kwn2 aku pon bek2, dak surau..hmm..rndu nk duk sek men lak..hoho..
aku dpt matrik melaka...tapi program dua tahun..sedih gak cz ade mmber dpt yg setahun je..xpe la, ok la tu..drpd yg xdpt lagsung kn..mase matrik pon best cz dpt ramai kwn compare ngn dak PST..mse aku PDT kn aku rse aku bodo sgt..blaja xphm pe satu pon..exm pon hancuss gle2..d sbb kn PDT ni mmg akan habiskan 1 year tanpa kes buang bg first sem, so dak2 die byk enjoy gle..heaven sokmo..teruk! mmg siyes rse bodo nye aku..nk nges bl result kua org dpt 3pointer aku dpt hampeh..bak kate abah aku..ko nanges pon bkn leh tuka result ko jd 4flat pon..huhu..pngjaran sem1 PDT..final aku wat betol2..alhamdulillah ok la..pass tuk smbung PST..msuk PST dpt sme kelas ngn sorang clazmet PDT dulu...so, xkekok sgt r duk ngn junior..claz ku ade 6org EX-PDT..mula2 agk malu la cz ktrg neh PDT je..tp lme2 rse bagge lak cz lebih byk penglaman..hhhiihi..time neh bersyukur sgt rse cz time PDT da byk blaja basic so time PST da leh catch up r..siyes da xrse bodo sgt cm dulu..aku jd mkn minat nk blaja..lagipon cikgu2 aku salu ckp "yg PDT ni jgn jd 3tahun duk sni sbb repeat" pehh, tercabar beb..aaku pon pulun lah..minat paling mendalam pada kimia..cikgu2 kimia syg aku..hihi..suke3..aku mesti nk duk depan, sume keje aku siapkan..pastu ckgu kompem tye aku or suh jwb soklan time kimia..lg aku suke blaja..clazmet lak suke nk jd grup aku time dscussion kimia..sbb dorang kate phm bl aku terangkan..da ade bakat ckgu da tuh..hihi..exm sem satu kali ni wat aku cuak cz da mula kes tendang menendang..time result kua tuh aku mmg xleh tgok awal cz claz penuh tp dak laki claz aku skip kelas jap sbb nk g usha result..masuk kelas dorang ckp dak kelas kite ade yg dpt lulus bersyarat..berderau darah ku..xtenang da blaja..aku senyap je..sbb aku rse cm aku je tu..hbs claz aku g tgk result..xsangke..3 4 kali aku tgok result tu..hahaha..syukur sgt..mlebihi jgkaan..tahniah nisa!! credit tuk rumet2 aku yg sgt gigih membantu n mempengaruhi aku tuk blaja lebih rajin..dorang kuat study woo..ter psiko la aku..habis la matrik n resut pon kua..so far, ok laa...
aku dpt ukm bangi..skunk ni la..skunk ni aku thun kedua da..blja kat sni pon mcm matrik gak..kwn2 yg byk pengaruh..sem1 mcm hampeh..tp still lepas syarat min fac..sem2 pon lg ok..sem 3 xtaw ag cz xhbs ag exam..pejam celik da 21 thun aku hidup..dan ni la yg aku harap mase kecik2 dulu..nk masuk u..even dlm negara je..at least aku masuk u..aku xdpt nk folow akk2 aku blaja kat jepun..ni je yg aku mampu..at least aku nmpak mak abah aku gembira aku dpt smbung blja kt u..aku selalu dgr kwn mak abh puji dorang cz anak2 masuk u..bangge je aku rse..berkat mak abah gak..tahnx..sekarang ni aku juz terpikir sempat ke aku keje ek?? kompem ke aku jd ckgu ek?? mak abah aku nk aku jd ckgu..mase aku apply ckgu ni, xde sorang pon family aku yg jd ckgu..bl aku da masuk cni, akak2 aku yg keje engneer dulu da tuka jd cikgu n lecturer..huh!! aku nati jd cikgu gak..rmai la plak..hahaha..da la sepupu2 aku mmg da kompem2 ckgu sume..lawak lak..mmg da takdir kot..hope sumenye akn tercapai n aku dpt habiskan study aku kat cni dgn jayanya..


aminn...


P/S: pasan x lencana tu..mse sekolah rendah warne umno..sekolah menengah n matrik warne pas..msuk u umno balik..hahahaha!!! terbaek~

hush! hush!

bayk nyer plan tuk hari ni..penat wohh..dari pagi td bekerja k..plan list:


1. pack brg masuk kotak
2. g beli slotip tuk tape kotak
3. tempah stor (terbang RM10, mahal kot!)
4. agkat 6kotak masuk stor ( se'eh rse angkat turun bukit bawak ke depan nuh..pehh!)
5. beli lunch
6. basuh baju & jemur baju (tp mcm nak ujan lak..hmm)
7. makan & minum ( 1jug sirap ais buatan sendiri!! woo..berbaloi2..pueh hati den)
8. study PDM (last paper neh..chaiyok!!)
9. lom pulangkan buku solid state library lorrr...


even 6 kotak kecik besar sume da angkut ke stor tp still byk ag brg dlm bilik..hehe..bantal2, bagasi besar, beg balik kmpung ag, beg2 lain, printer, hitter, iron, kasut2 lagi..waduh2..byk bgt seh..makin lame aku duk UKM ni makin membiak brg2 aku..hahaha..


*tamat*

Tuesday, November 9, 2010

Heaven!!

you know what?? i da berjaya habiskan paper solid state 1 ptg td..aku jwb 1jam 30min pastu kuar berbaki 30min more..haha..final exam kali ni mmg worse laa cz ni paper ke3 lau xsilap aku, yg aku jawab xikut fulltime given..lantak laa..haha..sebok je nk kua awal..kikiki..kua dewan aku terus balik nk tuka bju cz td g exam ayu2 gitu ngn bju kurung..balik tuka bju cz nk rempit g pasar mlm ngn kosmet lak..hihi..smpai pasar mlm usha shawl tp xbeli pon...bli mkanan n balik..

makan kat bilik jot..kenyang wo pekena nasi kukus..first time aku beli..tgok maina beli cam best je..folow r kan..hoho..mmg xnyesal..sedap hingge menjilat jari kaki lah! haha..sambil makan sambil tgok cite korea..cte tu mcm cinta kolestrol la..tp yg ni lgi best la cz heroin cun, hero nsem bangat..ehem3..hihi..suke2..tapi aku tgok xhabis r kat blk jot..sempat copy masuk penmandu(pendrive) n balik bilik aku cz dahaga air..bilik jot da habis air..huhu...



jap lagi nak kemas barang2 sok nk anta stor, separuh bawak balik umah..nyampah tol aku bab2 kne kosongkan bilik neh..pedehal der..bukan ade org gune pon!! aku duk flatlet lor..semak tol la arahan cmtuh..tp apekan daya kite ni hidup tempat org..ikut sje lah labu..aku taw, kolej xnk tggjawab if ade brg hilang kn..oo bagus2..syg gak kolej kat aku..wink! pasan!! yg paling penting laptop  n printer r..yg ni kompem bwk balik..yg lain kne consider dulu..aduss..maleh r kemas2 nih..gggrrr~ nk upah bibik ah sorang..bik, tulun kemas barg sye leh??? hohoho~


da2, aku nak berbeuno..eh2! berkemas...sambil bermovie..aku jrg tengok movie tp cte ni best..tgok r..200pounds beauty...

*tamat*

Monday, November 8, 2010

Tidak semudah yg disangka~

Tugas-tugas seorang GURU!!:

1. Menulis rancangan mengajar
2. Menanda kedatangan murid/pelajar
3. Menanda buku kerja murid. 1 murid = 3 buah buku 1 kelas = 45 orang murid Jumlah Buku bagi 1 kelas = 135 Buah buku Seorang guru akan mengajar sekurang-kurangnya 5 kelas > 5 X 135 = 675 Buah buku.
4. Menghadiri/ mengendalikan pelbagai jenis mesyuarat - Mesyuarat JKK sekolah - Mesyuarat Guru - Mesyuarat Sukan - Mesyuarat Panitia seorang guru mungkin ada 2 panitia - Mesyuarat PIBG - Mesyuarat Kelab Guru - Mesyuarat Kokurikulum - Mesyuarat Program lebih dari 6 program anjuran sekolah Hari Guru Maulidur Rasul Maal Hijrah Kemerdekaan Bulan Bahasa Hari Anugerah Sekolah Selamat
 5. Aktiviti kokurikulum, kadang-kadang seorang guru bertanggungjawab terhadap 2 unit - Perjumpaan unit uniform kekadang hadir Sabtu - Perjumpaan permainan tambah untuk pertandingan pulak - Perjumpaan persatuan / kelab - Latihan rumah sukan setiap minggu
6. Menghadiri pelbagai jenis kursus dalaman / luaran
7. Mengisi pelbagai jenis borang. Borang keluar masuk & buku keluar masuk Borang emis / hrmis/ label Buku Hadir Kursus / balik dari kursus Borang Fleksi PMR / SPM Borang kehadiran murid ke kelas fleksi Buku Pemantauan / salah laku murid Buku catatan relief guru Buku tugasan mingguan Laporan mingguan Laporan keceriaan Borang menghantar dan mengambil kertas peperiksaan selepas mengawas peperiksaan Buku Kokurikulum murid Borang permarkahan kokurikulum
7. Menghantar murid ke Klinik
8. Mengisi maklumat murid di dalam file peribadi
9. Menceriakan bilik darjah selalunya duit poket sendiri
10. Mengisi markah ujian/ peperiksaan
11. Mengisi data murid SMM
12. Menangani masalah disiplin murid / pelajar
13. memasukkan data disiplin di dalam e-disiplin
14. Melayani karenah Ibu Bapa / penjaga
15. Mengecat sekolah
16. Membersihkan bilik / stor / bilik khas
17. Menganjurkan program-program wajib (Hari terbuka dsb)
18. Menyiapkan program Head Counting
19. Melaksanakan pelan tindakan PPD, JPN (seperti KIA2M, etc)
20 Menyiapkan file gerko, persatuan, kelab dan sebagainya
21. Menghantar murid ke pertandingan atau kejohanan
22. Mengendali masalah / kebajikan murid
23. Menunggu semua murid pulang sebelum guru pulang.
24. Mengadakan kelas tambahan, kelas intensif dan sebagainya
25. Menyediakan Bahan Bantu Mengajar (BBM)
26. Berniaga (jualan hari kantin, etc)
27. Menjaga kebajikan murid / ke rumah murid bermasalah
28. Bekerja lebih masa (menyiapkan pentas, backdrop, banner dsb)
29. Menyediakan kertas peperiksaan / ujian
30. Menanda kertas peperiksaan / ujian. 1 subjek 2 paper – 2 2 x 45 = 90 90 x 5 = 450 kertas
31. Perkembangan staf
32. Mengendalikan perhimpunan murid
33. Gotong-royong kadang2 guru perlu bawa semua alatan

* Terdapat lagi tugasan sebagai seorang guru terutama yang ada tugas khas….. tetapi cukuplah sekadar ini untuk nilaian kita bahawasanya tugas seorang guru amatlah berat. Walaupun kita sering menganggap cikgu cuti banyak dan sebagainya. Tetapi hakikatnya tugas seoran guru amatlah berat. Jarang sekali bagi pekerjaan lain membawa balik kerja-kerja pejabat ke rumah, berbanding guru yang terpaksa menanda buku dan menulis rancangan mengajar sehingga lewat malam. Sungguh besar pengorbanan mereka dalam mendidik anak bangsa kita. SELAMAT BERJUANG SEMUA GURU-GURU HANYA ALLAH SAHAJA YANG DAPAT MEMBALASNYA….. 

cilok kat fb..ngee~

Mereka semestinya Berbeza!

Cinta - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)


Sayang - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)


Suka - Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)


Minat - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…


cilok kt fb..ngeh3

Rindu sama kamooo~

semakin hari aku semakin rindu padanya..cewahh! ayat xleh blah..saba dlu..kasi habis lu ayat bertaman aku neh..hmm..mmg! aku sgt rindu pada nya..xdapat ku nafikan lagi..dia selalu di fikiran apa lagi di hati..yg ku nanti2 mcm bola penalti..dri malam sampai ke pagi..juga dirindui ketika mandi..xbasah walopon mandi berbaldi2..hahaha..da mcm pantun daa..aku sgt rindu kamoo..ketahui la engkau wahai CUTI semester!! hohohohohoho~ aku da xdek mood nak study seh..mcm hampeh..setan2 gemok mula berlingkar2 kat badan aku n membuatkan aku semakin hari semakin syg..eh! semakin hari semakin malas..aiseh..2paper lg kot..even seminggu je lagi..


cuti..aku xpernah sudi berpisah dgn mu..xpenah jemu bertemu dgn mu..aku syg kamuu..npe kau perlu pegi ketika aku masih memerlukanmu...oh tidakkk..jgn kau menyiksa ku begitu sekali..sungguh aku xsanggup menempuh jalan n liku2 hidupku tanpamu..engkaulah pelita hidupku tatkala aku malas da nk study n penin2..benci r blajo jer..aku chenta padamuuuu cuti..kau la honeymoon ku...huuu


i love u so much!! 
jika kau da pergi tu, dtg lah balik pada ku yer..aku sentiasa menunggu mu..


ngeh3~ suspen jer..





p/s: cuti=penukul


*tamat*

haruslah!!

balik dari umah. akak sulong aku bg 4jenis vitamin shaklee cz die as a shaklee distributor..so, sape2 nak beli product shaklee leh cntact k..t aku gtaw my sis..korang leh tgok kat 

http://mypetiteshoppe,blogspot.com/ 
http://www.shaklee2u.com.my/

nape akk aku bg aku semua ni ek? aku ni nmpak mcm xcukup sifatkah?? hahaha..nway, thnx a lot long..kami akan cube sedaya upaya menelan ubat2an besau nih..uhuk3.. :( 

antara ubta yg aku kne makan:

1. Vit-C (pembentukan kolagen)
2. VITA-LEA (Zat besi)
3. Vita-E (Anti oksida & anti penuaan)
4. B-COMPLEX (for true beauty)


mari bershaklee beramai2~

*tamat*